Επικοινωνία

Χειρουργός Ορθοπεδικός Μπαρμπουνάκης Νικόλαος

Λεωφόρος Σαλαμίνας 216
189 00 Σαλαμίνα

Τηλέφωνο 210 4644173
Κινητό τηλέφωνο 6973 530050

%64%72%6E%62%61%72%62%40%67%6D%61%69%6C%2E%63%6F%6D

Στην αρχή

  • Linkedin

Άρθρα


Αυτόλογες Κυτταρικές Θεραπείες Βλαστοκύτταρα

Αυτόλογες κυτταρικές θεραπείες ονομάζονται οι θεραπείες οι οποίες βασίζονται στην χρησιμοποίηση ουσιών που υπάρχουν στον οργανισμό μας με δυνατότητες επούλωσης και αναγέννησης των ιστών. Αποτελούν μία σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων του μυοσκελετικού συτήματος οι οποίες αναπτύχθηκαν παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας που οδήγησε στην κατανόηση των μηχανισμών επούλωσης και αναγέννησης του ίδιου του οργανισμού. Η χρήση αυτών των ουσιών βασίζεται κυρίως στην τοπική εφαρμογή στο σημείο της βλάβης αυξημένης συγκέντρωσης αυτών των κυττάρων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιτυγχάνεται είτε ταχύτερη επούλωση είτε ανάπλαση των ιστών.


Οι αυτόλογες κυτταρικές θεραπείες έχουν ένδειξη τόσο σε τραυματισμούς και αθλητικές κακώσεις όσο και σε χρόνιες παθήσεις.


Οι κυτταρικές θεραπείες που είναι ευρέως διαδεδομένες με πολύ καλά αποτελέσματα είναι το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ( PRP ) και τα βλαστοκύτταρα ( SCs ).

 

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ( STEM CELLS)

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα πολυδύναμα κύτταρα που έχουν τις ιδιότητες του πολλαπλασιασμού της αυτοανανέωσης  και της διαφοροποίησης. Τα αρχέγονα κύτταρα μπορούν να δώσουν γένεση σε διάφορους ιστούς καθώς αντιδρούν  ερχόμενα σε επαφή με τοπικούς και συστημικούς παράγοντες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του περιβάλλοντος. Η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να σχηματίζουν ιστικά κύτταρα ανάλογα με την σηματοδότηση που προέρχεται από την βλάβη είναι η βάση της λειτουργίας αυτής της αυτόλογης κυτταρικής θεραπείας.


Βλαστοκύτταρα ενηλίκων βρίσκονται στον μυελό των οστών, στον λιπώδη ιστό, στο πάγκρεας, το ήπαρ, τους πνεύμονες και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος.


Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται συνήθως από τον λιπώδη ιστό ή από τον μυελό των οστών και καλλιεργούνται υπό άσηπτες συνθήκες στο εργαστήριο εώς ότου  φτάσουν στον κατάλληλο αριθμό κυττάρων για την περίπτωση.


Τα βλαστοκύτταρα εναποτίθενται είτε άμεσα με τοπική εφαρμογή και έγχυση υπό μορφή ζέλης είτε υπό αρθροσκοπική καθοδήγηση στο σημείο της βλάβης όπου είναι απαραίτητο.


Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει ενδείξεις υπό προυποθέσεις σε διάφορες παθήσεις.


Ενδεικτικά αναφέρονται:

Οστεοαρθρίτιδα

Τραυματικές και εκφυλιστικές χόνδρινες βλάβες

Μερική ρήξη μηνίσκου

Μερική ρήξη χιαστών συνδέσμων

Ρήξη μυών και τενόντων


Η διαδικασία της λήψης ιστού στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με λιποαναρρόφηση. Η λήψη των λιποκυττάρων γίνεται υπό τοπική αναισθησία μέσω μίας μικρής τομής 0,5 εκατοστών περίπου. Με την χρήση ειδικού trocar λαμβάνεται μικρή ποσότητα λίπους η οποία τοποθετείται σε ειδικό δοχείο και μεταφέρεται στο εργαστήριο.


Η αποκατάσταση μετά την θεραπεία διαφέρει ανάλογα την περίπτωση και την μέθοδο εφαρμογής και είναι θέμα συζήτησης και συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό όπως και η καταλληλότητα ή μη της θεραπείας.

Θεραπεία PRP

PRP ( Platelet Rich Plasma) Πλάσμα πλούσιο σε Αιμοπετάλια


Με τον όρο PRP εννοούμαι μια αυτόλογη κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού να επουλώνει τις βλάβες του χρησιμοποιώντας συστατικά που βρίσκονται στο ίδιο του το αίμα


Με την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας κατέστη δυνατή η κατανόηση των μηχανισμών επούλωσης και αναγέννησης των ιστών που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός.


Η μελέτη αυτών των μηχανισμών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα αιμοπετάλια πέραν της γνωστής σε όλους δράσης τους στην διαδικασία της πήξης του αίματος, σε συνθήκες τραυματισμού και υπό την επίδραση τοπικών και συστηματικών παραγόντων διαθέτουν και την δυνατότητα επούλωσης των ιστών. Η γνώση αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα πως με αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο σημείο της βλάβης επιτυγχάνεται και αυξημένη δυνατότητα επούλωσης του οργανισμού.


Η θεραπεία με PRP βασίζεται στην δυνατότητα επεξεργασίας και απομόνωσης ποσότητας του αίματος η οποία είναι πλούσια σε αιμοπετάλια και εγχύεται σε αυξημένη συγκέντρωση στην περιοχή της βλάβης.


Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, διαρκεί περίπου 45- 60 λεπτά και είναι δυνατό να εφαρμοστεί στον χώρο του ιατρείου. Δεν απαιτείται νοσηλεία ή κάποια ειδική αποθεραπεία μετά την έγχυση του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια ( PRP ). Αρχικά λαμβάνονται περίπου 20 – 40 cc αίματος από τον ασθενή και τοποθετούνται σε ειδικό δοχείο. Ακολουθεί η διαδικασία της φυγοκέντρησης που διαρκεί 20 λεπτά περίπου  και κατόπιν ειδικής παρασκευής το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι έτοιμο προς χρήση. Ακολουθεί η προετοιμασία της περιοχής για να ολοκληρωθεί με την έγχυση του υγρού στο σημείο της βλάβης.


Η έγχυση των αυτόλογων κυτταρικών παραγόντων και συγκεκριμένα των PRP ουσιαστικά δεν έχει καμία παρενέργεια αφού προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό και αποκλείει τον κίνδυνο αλλεργίας σε κάποια ουσία. Η λήψη ιστορικού και η επιλογή της θεραπείας με τις κατάλληλες ενδείξεις την καθιστά πολύ ασφαλή. Επίσης σε αντίθεση με τα αντιφλεγμονώδη και την κορτιζόνη που δρουν κυρίως ως παυσίπονα, στοχεύει στην αποκατάσταση των βλαβών.


Η θεραπεία με PRPs μέσω της δυνατότητας αναγέννησης των κατεστραμμένων ιστών έχει εφαρμογές τόσο στις χρόνιες παθήσεις λόγω εκφύλισης όσο και στην αντιμετώπιση κακώσεων σε νεότερους ασθενείς και αθλητές.


Ορισμένες από τις ενδείξεις είναι:

Οστεοαρθρίτιδα

Μυϊκοί τραυματισμοί – θλάσεις

Διαστρέμματα

Επικονδυλίτιδες

Τενοντίτιδες

Χονδροπάθειες

Μερική ρήξη συνδέσμων


Η μέθοδος των PRPs χρησιμοποιείται ευρέως καθώς αποδεδειγμένα προσφέρουν ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο κι επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών επιτρέποντας ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα και στις αθλητικές δραστηριότητες.


Η δράση των PRPs συνεχίζεται για περίπου επτά (7) ημέρες και η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο για αρκετές φορές ανάλογα με την περίπτωση.


Κάθε θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή οπότε το ιδανικό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το αν η θεραπεία είναι η κατάλληλη για εσάς.

Αρθροσκόπηση & Αυτόλογες Κυτταρικές Θεραπείες

Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική η οποία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις μεγάλες αρθρώσεις.


Οι αρθρώσεις που αρθροσκοπούνται συχνότερα είναι του γόνατος και του ώμου ενώ τα τελευταία χρόνια οι αρθροσκοπήσεις του ισχίου της ποδοκνημικής του αγκώνα και της πηχεοκαρπικής λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά.


Μέσω πολύ μικρών τομών εισάγεται πρώτα το αρθροσκόπιο στην άρθρωση το οποίο μας επιτρέπει μέσω της μεγένθυσης και της άμεσης πρόσβασης να ελέγξουμε τις διάφορες δομές και να διαπιστώσουμε τις βλάβες και στην συνέχεια ακολουθεί η εισαγωγή των κατάλληλων εργαλείων για την αποκατάσταση της βλάβης.


Οι πολύ μικρές τομές, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και η μηδαμινή απώλεια αίματος καθιστούν την αρθροσκόπηση ως την ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης των ενδαρθρικών βλαβών. Η νοσηλεία μίας ημέρας καθίσταται δυνατή στις περισσότερες περιπτώσεις με ταχύτατη ανάρρωση κι επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, στην εργασία και την άθληση καθώς ακολουθούνται σύγχρονα προγράμματα θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποκατάστασης προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ασθενούς.


Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς επούλωσης και αναγέννησης των ιστών που με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής κατέστη δυνατό να κατανοηθούν. Η κατανόηση των μηχανισμών αυτών οδήγησε στις Αυτόλογες Κυτταρικές Θεραπείες ( Βλαστοκύτταρα , Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια PRPs) . Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα και πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια στοχεύουν στην αποκατάσταση των βλαβών σε αντίθεση με τα αντιφλεγμονώδη και τις υπόλοιπες φαρμακευτικές μεθόδους που η κύρια δράση τους αφορά την μείωση του πόνου.


Με την χρήση των αυτόλογων κυτταρικών θεραπειών παρατηρείται ταχύτερη επούλωση των τραυματισμένων ιστών και κατά συνέπεια ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα και στις αθλητικές δραστηριότητες καθώς αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες θεραπείας του ίδιου του οργανισμού.


Ο συνδυασμός των δύο αυτών σύγχρονων θεραπειών, της αρθροσκόπησης και των αυτόλογων κυτταρικών θεραπειών προσφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην επούλωση και στην αποκατάσταση των ενδαρθρικών βλαβών.


Για την λήψη ιστού χρησιμοποιείται κυρίως η μέθοδος της λιποαναρρόφησης η οποία είναι ελάχιστα τραυματική και προσφέρει ικανό αριθμό βλαστοκυττάρων που με ειδική τεχνική θα καλλιεργηθούν στο εργαστήριο όπου και θα αποθηκευτούν σε ιδανικές συνθήκες μέχρι την χρησιμοποίησή τους. Η λήψη διενεργείται σε αποστειρωμένο πεδίο με τομή ελάχιστων χιλιοστών στο δέρμα και την χρήση ειδικού εργαλείου ( trocar ) για την συλλογή των λιποκυττάρων. Με την μέθοδο αυτή αποφεύγεται μία ακόμη αρθροσκόπηση για την λήψη χονδροκυττάρων καθώς και η λήψη μυελού των οστών που είναι μία αρκετά τραυματική διαδικασία για τον ασθενή.


Η εναπόθεση των βλαστοκυττάρων γίνεται με την μορφή gel και εναποτίθεται στο σημείο της βλάβης υπό αρθροσκοπική καθοδήγηση προσφέροντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις όπου αυτό απαιτείται ακολουθούν συνεδρίες με εγχύσεις PRPs για την ενίσχυση της δράσης των βλαστοκυττάρων και την επιτάχυνση των αποτελέσματων της θεραπείας.


Μετά την έγχυση των βλαστοκυττάρων ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για μερικές ημέρες και ο ασθενής επιστρέφει προοδευτικά στην καθημερινότητά του καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται άμεση βελτίωση αν και το μέγιστο επίπεδο επιτυγχάνεται μετά τις 6-8 εβδομάδες.